Felhasznált alapanyagok

Hogy ki miből is készít szappant, személyisége válogatja. Úgy érzem, ha már magam keverem-kutyulom a szappanmasszát, én színezem, esetleg illatosítom, én adok neki végső formát, akkor mindezt természetes, valamint jó minőségű alapanyagokból szeretném megvalósítani. Éppen ezért egy-egy szappanrecept elkészítésekor, valamint a konkrét megvalósítás során is arra törekszem, hogy bőrünket, egészségünket valóban kényeztető szappanok születhessenek. Szintetikus illat- és színezőanyagok, adalékok teljességgel kizárva! Előszeretettel alkalmazok azonban - a növényi olajok/zsírok mellett - természetes illóolajokat, növényi eredetű színező anyagokat (pl. körömvirág, csalán, menta, kurkuma, festőbuzér, répalé, sütőtökpüré, kakaópor, fahéj, stb.), vagy egyéb természetes anyagokat (pl. Himalája só, agyagok, iszap). Állati eredetű adalék némelyik szappanomban a házi kecsketej, méhviasz, a méz vagy a propolisz, mind a négyet megbízható magyar termelőtől szerzem be.

Hogyan is készül lényegében a szappan? Minden szappan készítése során lúgoldatot zsírral/olajjal elegyítünk, e két anyag találkozása révén indul be a szappanosodási reakció. Ebből következik, hogy minden szappan egyik alapanyaga valamilyen lúg, ez az egyetlen vegyszer, aminek használata nem kerülhető el, ha valaki szappant szeretne készíteni. (Igen, azoknak a szappanja is részben valamilyen lúgból készül, akik ezt nem tüntetik fel sehol sem. :)) Régen erre a célra fa hamujából készítettek lúgoldatot, a fahamut vízben forralták, majd lehűtötték és többször átszűrték, így jutottak egy bizonyos töménységű lúgoldathoz. Én a mai technikai lehetőségek mellett NaOH-ot  használok szilárd formában, ezt oldom fel szappantól függően valamilyen folyadékban. Ezen a vegyi anyagon kívül más vegyszert nem használok fel a szappanjaimban.

Szappankészítéskor mindenkor használok zsírfelesleget, ami azt jelenti, hogy több zsiradékot, olajat használok fel a szappanhoz, mint amivel a lúg elreagál. Így biztosan nem marad lúg a szappanomban, ellenben egy kis plusz zsír/olaj segít abban, hogy fürdés közben ne csak tisztítson, de minimálisan ápoljon is a szappan.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése