Mire való a szappan?

Tisztálkodásra. Lehet, ennek a kérdésnek nem is kellene kérdésnek lenni, de fontosnak tartottam leírni, mert sokan nem ezt várják egy szappantól. Nekem elsődleges célom egy szappan elkészítésénél az, hogy ha fürdök vele, akkor kíméletesen tisztítson, nem pedig az, hogy óriási illatfelhőt árasszak magam után tőle, vagy hogy testápoló helyett használjam. A szappan nem dezodor és nem is testápoló; egyszerűen szappan. Nem kell tőle elvárni, hogy parfümként vagy testápolóként funkcionáljon, és önmagában nem fogja egy szappan sem meggyógyítani a különféle bőr- vagy egyéb betegségeket, de okosan összeállítva és megfelelő alapanyagokkal kombinálva nagyon sokat tehet az egészségünkért, támogathatja bőrünk természetes működését.

Azoknak az embereknek, akiknek kifejezetten érzékeny a bőrük, netán valamilyen bőrproblémával küzdenek (pl. ekcéma, pikkelysömör, gombásodás, szemölcsök) nem ajánlok illatos szappant. Egyszerűen azért, mert egy érzékenyebb bőrű embert sokkal hamarabb allergizálhat egy illóolajat tartalmazó szappan, és ez nem az illóolaj minőségén múlik, épp ellenkezőleg. A jó minőségű illóolajok mindegyike a készítéséhez felhasznált növény egy bizonyos kémiai-fizikai eljárás során kinyert olaját tartalmazza, igen tömény formában. Ennek a növényi olajnak hatóanyagait használja az aromaterápia kiváló eredményekkel, ahol általában csupán pár cseppnyit használnak egy-egy illóolajból párologtatásnál, netán fürdővízbe, vagy krémekbe. Ugyan akkor ha szappant készítünk, és illatosra szeretnénk, oda bizony nem elegendő pár csepp illóolaj; 10 ml-es üvegnyi vagy még több mennyiség kell ahhoz, hogy a kb. 10-11 db szappant kiadó masszánk jó illatú legyen, és az érési idő végére is maradjon valamennyi az illatanyagból a szappankákban. Ez a mennyiség egy érzékenyebb bőrű embernek már sok lehet, nem érdemes vele kísérletezni.

Ha várandós anyukának vagy gyermekeknek választunk szappant, szintén nagyon figyeljünk oda az összetevőkre. E kedves szappanfelhasználóknak, vagy nekik örömet szerezni igyekvő szeretteiknek is azt javaslom, hogy mellőzzék az illatozó szappanok használatát, hiszen ha valaki rendesen tisztálkodik, egyáltalán nem marad büdös akkor sem, ha nem illatos szappannal fürdött. Egyszerű, tiszta illata lesz a bőrének, amit fürdés után nyugodtan bekenhet shea vajjal, vagy házilag készített egyéb, bőrének megfelelő natúr krémmel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése