2012. április 17., kedd

Köszönet a méhecskéknek! :)

Igen sok csodás dolgot köszönhetünk a méhecskéknek, többek között a mézet, a méhviaszt és a propoliszt is. De rengeteg növény beporzását is ők végzik el, így a gyümölcsök java része is az ő közreműködésükkel táplálhat bennünket.



Minden esetre én köszönöm áldásos munkájukat, melynek köszönhetően - többek elégedettsége végett - ismét készítettem mézes-méhviaszos szappanokat. Ez az első olyan szappanreceptem, amit mondhatni megismétlek, mert eddig mindig nagy volt a kísértés egy-egy újabb hatóanyag kipróbálására.

Be kell vallanom, hogy azért most sem álltam ám meg, hogy a korábbi recepten picikét ne változtassak.:) Így a kókusz, pálma, olíva, napraforgó és ricinus olajok mellett ebben a méhviaszos szappanomba került shea vaj is zsírfeleslegként, hogy a méz és méhviasz csodás bőrápoló hatását tovább erősíthesse. Folyadéka nem csak körömvirág tea, mint korábban, hanem kevés kecsketejjel is dolgoztam, ami várhatóan krémesebbé és simogatóbbá teszi majd a fürdés élményét. Illatnak - hagyományosan - kubeba olajat kapott a szappanmassza, ami fertőtlenítő hatásával kiegészíti a szappan sokoldalúságát. Formában és méretben is megújult szappanok készültek, kíváncsi leszek, mennyiben befolyásolja majd ez használhatóságukat.






Már hónapok óta kerestem megbízható propolisz-forrást, mire végül egy kedves szappanozós-kézműves barátomnak, Julcsinak köszönhetően néhány hete sikerült nyers propoliszhoz jutnom. (Mily érdekes, ő is egy hagyományőrző, kézműves-méhész barátja révén tudott nagyobb mennyiségű propoliszt venni, amit végül nem használt fel egészében, így tudott nekem átadni belőle.) Így a fenti szappanmasszám egy részéből készült propoliszos szappan is. A szappanba darálva került bele a nyers propolisz, ez adja a középső csík jellegzetes sötétbarna-fekete színét. Illóolaja szegfűszeg olaj, aminek jótékony hatásai kiegészítik a propolisz tulajdonságait. Ezt a szappant kifejezetten ajánlom pattanásos, ekcémás, sebes, gyulladt, vagy gombás bőrrel küszködőknek. Sebgyógyító hatása garantált.






A különféle gyógyszeripari vegyszerek helyett mindig keressük a természetes megoldásokat! Ebben segítségünkre lehetek a méhecskék által előállított különféle anyagok is. Mindenkinek javaslom, hogy a méhészeti termékeket megfelelő körültekintéssel építse be életvitelébe; megelőzésre és terápia-kiegészítésre is kifejezetten alkalmasak.

Amit a propoliszról érdemes tudni:

- Bizonyított fertőtlenítő, baktériumölő tulajdonsága. Gátolja a baktériumok szaporodását.
- Elősegíti a sebek gyógyulását, a szöveti regenerációt, a hegképződést.
- Eredményes bizonyos nyálkahártya- és bőrelváltozás, valamint reumatikus kórképek kezelésére.
- Tapasztalat szerint kelések, fekélyek gyógyításában hatásos.
- Kiegészítésként hatásos torok-, garat-, gége-, orrüreg-, arcüreggyulladás, orrgarathurut terápiájában.
- Jó hatású fogínygyulladás ill. fogmedergyulladás ellen, használható fogszuvasodás megelőzésére.
- Fagyások, gennyes helyi elváltozások, enyhébb égési sérülések (ideértve a napozás okozta felégést) kezelésében eredményes.
- Ismert epe és vizelethajtó hatása.
- Egyes illóolajai miatt kiváló fájdalomcsillapító.
- Elősegíti a bőr, köröm, haj növekedését; rákellenes, sejtosztódást gátló ún. citosztatikus hatású.
- Adagolás: külsőleg és belsőleg egyaránt használható. Naponta 2-3 szor 15 cseppet cukorra vagy kenyérre csepegtetve lehet bevenni. Felsőlégúti megbetegedések, szájüregi és torokgyulladások megelőzésére ill. enyhítésére 1 dl langyos vízben oldva gargalizáljunk. Külsőleg vattára csepegtetve, töményen alkalmazzuk.


Ezt a leírást megtalálják, valamint a mézről, illetve a hamisított méz felismeréséről is olvashatnak az ez iránt érdeklődők az én jól bevált mézbeszerzési forrásom weboldalán: http://berenyimez.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése