2012. június 5., kedd

Ahogy nagymamám csinálta :)

A növényi alapanyagokból, hideg eljárással készült szappanjaim után egy erőteljes változást éltem meg; végre megvalósítottam egy rég óta dédelgetett vágyamat is; hagyományos mosószappant készítettem. Sok segítséget kaptam szappanfőzésben járatos "kollégámtól", "selgir"-től, akinek ezúton is köszönöm, hogy megosztotta velem tapasztalatait.

Ahogy annak idején nagymamám is csinálta a házi szappant, valami hasonlóval próbálkoztam én is. Előkerült az üstház és az üst, pár darab aprófa, valamint közel 10 kg használt sertészsír és némi napraforgó olaj. 15-16 liter vízzel és kb. 2 kg lúgkővel dolgoztam, és el is indulhatott a szappanfőzés. Apukám volt a segítségemre, ő volt a "kazánmester", jól összedolgoztunk. :)






Igazán hangulatos volt az esemény, és olyan lelkesen kavargattam bő két órán keresztül a szappankámat, hogy másnap nem is volt izomlázam. :) Nagyon figyelni kellett a tüzelésre, mert egy kicsi hőmérséklet-különbség is eredményezheti a szappanmassza felhabzását, kifutását, vagy éppen kihűlését és fázisszétválását; mondhatni, hogy az egész hagyományos szappanfőzésnek a hőfok a lelke. :)

Ilyen lett a végeredmény (még száradnak, érnek):




4 megjegyzés:

  1. olyan jó nézni...:) ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, de a te érdemed is! :)

    VálaszTörlés
  3. Drága csajszi! Nagyon jó vele mosni!!! Imádlak! Köszönöm szépen! Na K.I.? :D

    VálaszTörlés
  4. :D Köszi az elismerést! :)))) Örülök, hogy bevált, annak meg még jobban, hogy imádsz! :D Én is téged Gozo! :))))))))

    VálaszTörlés