2012. november 29., csütörtök

Mézes-körömvirágos szappanok

Sokak kedvence a mézes-körömvirágos szappan. Illata és külleme is melegséget sugároz, így a téli hónapokban különösen jól esik forró fürdőt venni egy ilyen szappannal. A közhiedelemben él az is, hogy a gyerekeknek körömvirágos szappant "kell" venni, de nézzük csak meg, mire is jó valójában egy körömvirágos szappan.



A körömvirág nyártól kora őszig virágzó, 30-60 cm magasra növő, sárga virágú egynyári növényke. Mivel viszonylag igénytelen faj, sokszor találkozhatunk vele város szerte parkok, út menti területek virágágyásaiban is, de ma már egyre több helyen termesztik nagy mennyiségben gyógyhatása miatt.
Belsőleg daganatos betegségek első rangú kezelőjeként vált elismerté több orvos körében is, emellett vastagbélgyulladás és egyéb bélrendszeri betegségeknél ajánlatos használata. Kiváló májtisztító, méregtelenítő, vértisztító hatása miatt májproblémákkal küzdőknek is gyakran javasolják a természetgyógyászok.
Külsőleg gombás eredetű bőrelváltozások, égési sebek és visszerek kezelésére különösen javallt, így gyakran készítenek belőle krémet erre a célra. Sebgyógyító hatása miatt számolni kell hámosító hatásával, ezért a körömvirágból készült termékek alapvetően szárító hatásúak. Ha valamilyen formában szappanba kerül, kellő gondossággal kell összeállítani a szappanreceptet, hogy a szappan ne szárítsa ki a bőrt.



Éppen ezért az én körömvirágos szappanomba mindig kerül megfelelő mennyiségű méz és méhviasz is a bőr táplálására, az egyéb finom olajok mellett. Ez a mostani szappan olívából, kókuszvajból, ricinusolajból , pálmavajból, napraforgó olajból, repce olajból, és körömvirág macerátumból készült, folyadéka körömvirág tea.




Zsírfeleslegben szőlőmagolajat és barackmagolajat adtam hozzá, melyek kiváló bőrápoló, hidratáló és bőrtápláló hatásúak. A barackmagolajat gyakran használják finom hidratáló krémekbe, kifejezetten ajánlott száraz, igénybe vett, vagy öregedő bőrre. Könnyen felszívódik, és magas A vitamin tartalmának köszönhetően jó vitaminforrása a ráncosodó, száraz bőrnek.


Mikor illóolajat választok, nem mindig van könnyű dolgom. Az illóolajoknak ugyanis nem csupán hatóanyagukban/hatásukban, de illatukban is passzolniuk kell az adott szappanhoz, ennek összehangolása azonban gyakran nem kis időt vesz igénybe. Először is kiválasztom a hatásukban szóba jöhető illatokat, majd ezután következik az illat szerinti választás (komoly szaglásteszttel :) ). Ilyenkor már a megérzéseimre hallgatok, így egészül ki a szappanrecept az illatokkal. Ebbe a szappanba bergamott és pár cseppnyi jázmin illóolaj került, amivel a sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatást erősítettem, mindezt némi fájdalomcsillapító és stresszoldó hatással kiegészítettem.
Díszítését a helyi méhészünktől vásárolt virágpor, valamint saját nevelésű és szedésű szárított körömvirág szirmok, adják.



A fentiekből azt hiszem jól látható, hogy a mézes-körömvirágos szappan első sorban nem gyerekeknek szánt szappan, habár tény, hogy sokkal bátrabban használhatják a gyerekek ezt a szappant, mint a bolti ilyen-olyan "babafürdetőket", amik tele vannak méreganyagokkal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a szappan kellően gyógyít és ápol egyszerre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése