2013. április 12., péntek

Avokásós-kecsketejes szappanok

Rég óta szemezek az avokádóval a boltokban, és képzeletemben már sokszor megjelent, hogy szappanba is kipróbálom. Most végre erre is sor került. :) Egy kis takaros érett avokádót megpucoltam, húsából pürét készítettem, ezt tettem bele pudingosodáskor a szappanmasszába.



Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére. (Forrás: Házipatika)


A szappan alapfolyadéka kecsketej és víz, olajai: olíva-, napraforgó-, lenmag- ricinus-, kókusz, földimogyoró- és szőlőmagolaj, pálma-, shea- és kakaóvaj. Nagyon parányi kozmetikai pigmentet (fém-oxid) is tettem bele a halványzöld szín elérése érdekében.

Két különböző verzió készült belőle; az egyik natúr maradt, míg a másikba került szantálfa illó és kis mák is, ami az esztétika mellett az enyhe, kellemes masszírozás élményét is biztosítja. :)

Az illóolajmentes szappanokat gyerekeknek, ekcémásoknak és pikkelysömörösöknek,  érzékeny és száraz bőrűeknek is jó szívvel ajánlom, a szantálfás-mákos szappanokat pedig a kevésbé problémás bőrűeknek, és férfiaknak is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése