2012. április 2., hétfő

Sampon szappan Holt-tengeri iszappal

Végre végre elkészült a hajmosó szappanom is! :) Ritkán dicsérem a saját munkámat, de most nagyon boldog vagyok, hogy már az első receptem ilyen jól sikerült. Igaz, ezt is hosszas tervezés, kutatás, szappanos barátoktól összegyűjtött tapasztalat előzte meg, a végeredmény itt látható:


Ennek a szappannak az alapfolyadéka erősre főzött csalántea, megbolondítva némi rozmaring főzettel és kecsketejjel. A szappant zsíros hajra terveztem, de természetesen bárki használhatja, aki méreganyag-mentes hajmosásra vágyik. 
Olajai kókusz, olíva, pálmavaj, napraforgó, és természetesen egy hajmosós szappanból nem hiányozhatott a ricinus olaj sem. Külön említést érdemel a szója olaj, mely bőrre és hajra is ajánlott, többek között magas E-vitamin, lecitin és linolénsav tartalma miatt.

A Holt-tengeri iszapot először használtam szappanba, egy kedves ismerős segítsége révén Izraelből jutottam hozzá jó minőségű iszaphoz. Óvatosan érdemes bánni vele, mert ha túlzásba visszük, akkor száríthat, de alapvetően igen sok természetes ásványi anyagot tartalmaz, melyek ápolják, élettel telivé teszik a bőrt és a hajat.
Illatanyagának az ylang-ylang és citromfű olajakra esett a választásom, melyek szintén a haj zsírosodását igyekeznek meggátolni, igen hatékonyan. 

Saját tapasztalatom szerint ez a szappan igen jól habzik, nem marad utána összeállott a haj, mint az általam korábban próbált szappanok esetében (afrikai fekete szappan, melegen készült szappanok). Nekem viszonylag hosszú és igen dús hajam van, ezért sem mellékes, hogy ecetes/citromsavas lemosásra sem volt szükségem hajmosást követően. Balzsamot nem használtam, a hajam mégis könnyen fésülhető és lágy tapintású lett, és 5 nap után sem érzem zsírosnak, nem állt össze.

Szeretettel várom azok tapasztalatait, akik használják a szappanjaimat, hiszen a visszajelzésekből tanulok a legtöbbet. :)

3 megjegyzés:

  1. Folyékony változatban nem készíted?

    VálaszTörlés
  2. Egyenlőre nem, és tervben sincs. :) Hidd el, semmivel nem macerásabb vele hajat mosni, mint a hagyományos folyós-samponnal. :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés