2012. szeptember 18., kedd

Ambrosia szappanok

Bizony-bizony, ennek a szappcsaládomnak az egyik érdekes/különleges alapanyaga a sokak által veszélyesnek, allergénnek, kiírtani valónak nyilvánított Ambrosia artemisiifolia, közismertebb nevén parlagfű. Szerencsére azért még találni ebből az igazán értékes gyógynövényből itt-ott, így én is készíthettem belőle olajos kivonatot az alábbi szappanomhoz.


De mielőtt a szappanokra térnék rá, szeretnék pár sorban ismertetőd nyújtani a parlagfűről dr. Kmeth Sándor orvos és javasgyógyász szavait idézvén. Főként azoknak szánom e gondolatokat, akik eddig csak a médiból hallottak az Ambrosiáról.

"Előfordulása: Egész Európában megtalálható mint vadon élő gyógynövény. Állítólag Amerikából került ide, de ez az állítás kissé bizonytalan. Általában elhanyagolt szántóföldeken, utak vagy árkok szélén, ártereken él, legtöbbször csoportosan, nagyobb tömegben. Elterjedésével kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a megfigyelések szerint egy feltört, felszántott földterületen az első évben nagy erővel elszaporodik, majd az ezt követő 4-5 év alatt fokozatosan átadja a helyét a többi növény vagy fűféle számára, ezért az intelligens növények közé sorolják. Manapság általános megítélése elképesztően ostoba és radikálisan arrogáns. Az ókori mitológiában ambrózia néven az istenek nektárjaként, kedvenc italaként és táplálékaként jelenik meg, mint amely az örök élet és a szellemi emelkedettség fenntartásához szükséges.

 Általános hatása: Hűtő vértisztító, szárító, hurut- és nyálkacsökkentő, lázcsillapító, sebfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, immunrendszer-erősítő, méregtelenítő, általános szöveti és nyirokrendszer-tisztító, burjánzó szövetet és daganatot gyógyító. Közérzetjavító, erőnlétfokozó, általános erősítő, energizáló és regeneráló hatású. Fertőtlenítő, emésztést fokozó, étvágycsökkentő, vércukorcsökkentő, gyomornyugtató és -erősítő, zsírégető, testsúlycsökkentő, dugulást szüntető. Idegnyugtató, idegerősítő, gombásodás-, allergia- és asztmaellenes hatású, légzéskönnyítő. Féregűző, csökkenti a candidafertőzést. Fokozza a vele együtt beadott növények, gyógyszerek hatékonyságát. Afrodiziákum, erőnlét- és potenciafokozó.

Lélektani hatása:
Gyengéden csillapítja a háborgó lelket, szünteti az indulatokat és a kilátástalanság érzését, támogatja a belátásra jutást, a problémamegoldó képességet és az éleselméjűséget. Segít felülemelkedni a problémákon, szünteti a tespedést és a megrekedést, a mélabút és a komorságot, valamint a burjánzó, mérgezett érzelmi és gondolati folyamatokat. Erőssé, állhatatossá teszi a lelkületet, tágítja az élettér érzetét, csökkenti a korlátoltságot."

Szappanjaimba azért került saját készítésű parlagfű-kivonatot tartalmazó olaj, mert az ambrosia - a fent említett megannyi gyógyhatása mellett - a bőrfelszín sebeit szárítja, nyugtatja, fertőtleníti, szövetregenerálókkal együtt alkalmazva hatékonyan támogatja a sebgyógyulást, és segít a vérömlenyek felszívódásában is.

(Forrás: http://www.javas.hu/parlagfu.htm) 

Ha már ennyi szépet írtam az ambrosiáról, akkor most jöjjenek a képek a belőle készült a szappanokról.

A massza egy részét némi zöld agyaggal színeztem, így tudtam mintát is készíteni.

Ebbe a szappanba Holt-tengeri iszapos szappandarabok kerültek.
Ez pedig egy körkörös mintázatú példány, szintén zöld agyaggal. Mindegyik még érik. :)

A parlagfű-macerátumon felül a szappan alapanyagait képezte körömvirág főzet, olívaolaj, hidegen sajtolt repce- és lenmagolaj, pálmavaj, kókuszvaj és ricinusolaj. Zöld színét a zöld agyag adja. Illatnak boróka illóolajat használtam bele, mely bőrgyulladások kezelésére ajánlott, emellett faggyúmirigyeket szabályozó hatása van, és nagyon kellemes, friss, uniszex illat.

Ez a szappan tehát leginkább sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatású, valamint pattanásos bőrre is kedvezően hat. Persze csak annak, aki nem ijed meg a parlagfű szó hallatán. :)






1 megjegyzés:

  1. A parlagfű hallatán ijedezők megérdemlik a sorsukat. Szenvedjenek csak továbbra is az allergiás és egyéb kínjaikkal. Mérgezzék magukat a csodaszerként reklámozott gyógyszernek titulált szeméttel, az ebből ragyogóan profitálók nagy-nagy örömére. Aki nem akar a bajaiból kigyógyulni, csak sajátmagát hibáztathatja.

    VálaszTörlés