2013. május 7., kedd

Színkavalkád

Vannak, akik nagyon szeretik az illatos és színes szappanokat. Az olyan nagyon színeseket. :) Éppen ezért én sem tudtam tovább ellenállni a kísértésnek (no meg a sok fülrágásnak :) ), és beszereztem pár színárnyalatban kozmetikai pigmenteket, ezeket próbáltam ki szappanba.



S hogy pontosan mik is a kozmetikai pigmentek? Mivel nagyon ódzkodom a természetellenes műanyagok használatától, ezért az erőteljes színek eléréséhez használt színanyag-lehetőségeknek alaposan utánajártam, így esett választásom a kozmetikai pigmentekre. A pigmenteket a Cosmio webáruházából szereztem be (ezúton is köszönöm Szentkereszty Katalin-nak, a Cosmio tulajdonosának segítőkész tájékoztatását), ami véleményem szerint mindig megbízható minőségű termékeket nyújt a naturkozmetikumok iránt érdeklődőknek. Ezek a színanyagok a BDIH pozitívlistájában is szereplő, naturkozmetikai készítményekben engedélyezett fém-oxid pigmentek.

Kecsketejből, s a szokásos alapolajokon kívül kukoricacsíra olajból készült színes szappanoknak rózsafás-kubebás illatot választottam. Ezeket a szappanok száraz bőrűek is nyugodtan használhatják, nem szárító hatásúak, ugyan akkor a rózsafa és kubeba olajokat pattanásos bőrűeknek is szokták ajánlani.



A díszül szolgáló szívecskéket egy korábbi kecsketejes-jázminos szappanból készítettem. :)


Azonban nem álltam meg egy kísérletnél. :) Másik színkísérleti anyagom a kármin volt, ami egy állati eredetű természetes színezőanyag. (Bővebben a kárminról ITT olvashatsz.) Bevallom, arra számítottam, hogy szép lilás árnyalatú szappant készíthetek belőle, de nem így történt. :) A kémia most is önálló életet élt a szappanmasszában, így a következő végeredmény született:

Az alsó kettő szappan kárminnal készült, a felső szappan pedig ezen felül kozmetikai pigmentes masszát is tartalmaz.

A kárminos szappanok alapmasszája azonos a kozmetikai pigmentes masszával, azonban illatanyaga keserűmandula olaj, tehát marcipános illatot képzeljetek el hozzá. :) Díszítésnek különböző szappandarabokat használtam. Ezt a szappant száraz, de nem érzékeny bőrre javaslom. Szalicilsavra érzékenyeknek használatát nem javaslom!


2 megjegyzés: